Her Açlığa Kıtlık Denebilir Mi?
Hangi durumlarda kıtlık ve acil insani yardım çağrısı yapılabilir sorusu ile başladığımız Somali 2011 Kıtlık Felaketi konulu atölye çalışması, 8 Nisan 2018 tarihinde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Genç Yeryüzü Doktorlarının katılımı ile gerçekleşti. Atölye boyunca çeşitli konularda araştırma yapan katılımcılar, kıtlık ve acil insani yardım çağrısının; kaba ölüm hızı, toplumdaki akut malnutrisyon oranı, gıda ve suya ulaşım gibi parametrelerle değerlendirildiğini öğrendi.
Afette en çok etkilenen bölgelerin isimlerinin verildiği Aşağı Şabel, Benadir, Hiran, Gedo, Bakul adlı gruplara ayrılan katılımcılar, koordinatörlüğümüzün her bir grup için belirlediği konu ve kılavuz sorular çerçevesinde araştırma yaptı.
Oluşturulan sistemle; gruplara dağılıp araştırma yapan katılımcılar, sonrasında yeni gruplarında araştırmalarını sundular. Bu sayede bilgilerin tüm katılımcılara ulaşması sağlandı.
Atölye öncesinde kahvaltı ile tanışma fırsatı bulan katılımcılar hem araştıran hem de sunan tarafta bulundukları için, bir yandan yeni bilgiler öğrenirken diğer yandan ise öğrendiklerini anlatarak kendi öğrenme süreçlerine katkıda bulundular. Günün sonunda düzenlenen bilgi yarışması ile de öğrenilen bilgiler pekiştirildi. Çekişmeli geçen yarışmada birinci olan arkadaşımız özel hediyenin sahibi oldu.
Atölyede araştırılan konu başlıkları:
- Afetin meydana gelişi, sebepleri ve afete müdahale planı
- Afet sonrası ortaya çıkan sağlık sorunları
- Afete tıbbi yardım yapan uluslararası kurumlar
- Afete tıbbi yardım yapan devlet ve sivil toplum organizasyonları
- Afet tıbbı etiği
HAYAT VAKFI Ankara / Öğrenci Kozası
Tıbbi İnsani Yardım Araştırmaları Koordinatörlüğü